Editura Amaltea
0 produse - 0 lei Coș

BIOTERORISMUL ȘI ARMELE BIOLOGICEDinamica agenților etiologici ai bolilor infecțioase

4000 lei

Descriere

Mileniul III începe fulminant. Simbolurile puterii (Pentagonul) și tehnologiei americane (Gemenii) cad.
Forțele răului se dematerializează și plutesc ca o amenințare continuă și apăsătoare, războiul clasic, cu tabere și adversari cunoscuți, evoluând la stadiul de TERORISM.
Spectrul negru al pandemiei cu Anthrax generează o psihoza fără precedent în cea mai sigură (?) țară a planetei! BIOTERORISM!

Realitatea, știință, cunoașterea în general par a umili până și cele mai fantastice scenarii hollywoodiene.
Dacă la sfârșitul mileniului trecut se făcea un clasament al celor mai importante 10 (zece, nu mai multe) evenimente petrecute în ultima mie de ani, am fi găsit, evident, abolirea teoriei geo- și helio-centrice, descoperirea Lumii Noi, dar și apariția internetului sau începuturile clonării! (Acestea sunt rezultatele reale ale unui sondaj CNN în anul 1999.).

Ei bine, în 2999, când vom repeta clasamentul, între cele mai importante, prin implicațiile ulterioare, vom găși, cu siguranță, un eveniment științific cu totul și cu totul excepțional: decodarea integrală a ADN-ului uman, proiect finalizat în 2001, chiar la începutul mileniului!
Clonare, ADN, arme biologice. Există vreo legătură? Se pot oare crea pe cale genetică agenți infecțioși noi, atât de specifici, încât să ucidă la comandă doar populațiile cu anumite atribute anatomice sau fiziologice? Sau, poate, au fost creați deja.

Este agentul etiologic al SRSA (pneumonia atipică) un virus apărut spontan? Sau a scăpat din te-miri-ce laborator de cercetări?

Este omenirea lipsită de apărare în față noilor amenințări? Va găsi oare drumul spre supraviețuire?

Noi credem că da.

Ludovic PAUN

 

Profesorul Ludovic Păun s-a născut in 1925, judeţul Dolj. A urmat liceul în oraşul Craiova şi cursurile Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca (primii ani) şi Bucureşti, în perioada 1946-1952.

 

După absolvirea facultăţii a desfăşurat activităţi organizatorice în cadrul Ministerului Sănătăţii, dar şi activitate medicală (medic consultant de speciali tate, medic specialist, medic primar de boli infecţioase şi epidemiologie, şef secţie boli infecţioase) şi didactică (preparator universitar, asistent uni versitar, şef de lucrări) la Spitalul de Boli Infecţioase Colentina.

 

Editura Amaltéa Fondată 1992
București, România

Tel.: 021 210 4555, 021 210 6522
E-mail: info@amaltea.ro

Copyright © 2025 Editura Amaltéa. Toate drepturile rezervate.