Editura Amaltea
0 produse - 0 lei Coș

Diagnosticul si tratamentul cefaleelor

Număr pagini: 240 Format: 12 x 23 cm
Arhiva

Descriere

Cefaleea este cea mai veche suferinta medicala cunoscuta, fiind mentionata in decursul veacurilor ca avand cele mai diferite etiologii. Cu milenii inainte de e.n., considerandu-se implicarea demonilor si a spiritelor malefice in aparitia acestei afectiuni, era nevoie de indepartarea lor prin trepanatie cerebrala. Abia in anul 400 i.Hr. apare prima entitate clinica, prin descrierea de catre Hippocrate a aurei vizuale ce poate precede migrena.

Incidenta mare a cefaleei precum si faptul ca orice om poate avea, indiferent de varsta sau sex, un episod fiziologic sau patologic de acest tip au contribuit la aparitia unor cercetari clinice, paraclinice, de neuroimagerie, imunologie si genetica moleculara.

Aceasta acumulare de date a condus la posibilitatea diferentierii multiplelor cauze etiologice implicate in producerea cefaleei si trecerea la o noua etapa moderna de evaluare.

Autorii acestei carti, Dr. Adina Roceanu si Prof. Dr. Ovidiu Bajenaru, au o vasta experienta profesionala in diagnosticul si strategia terapeutica de abordare a cefaleelor. Cartea contine un numar important de note bibliografice obtinute prin consultarea unor articole si monografii ale celor mai reprezentativi oameni de stiinta in acest domeniu.

Obiectivul principal atins e obtinerea unei prezentari in consens international a clasificarii moderne a cefaleelor [clasificarea internationala a tulburarilor cefalalgice elaborata de Societatea Internationala de Cefalee (HIS) si codurile OMS, ICD-10NA] si punerea la dispozitia medicilor a unei informatii absolut necesare pentru a evita unele greseli de diagnostic si tratament.

Ovidiu BAJENARU

Prof. dr. Ovidiu Alexandru BĂJENARU, şeful Clinicii de neurologie a Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti şi directorul Departamentului de neuroştiinţe clinice al Facultăţii de Medicină a UMF „Carol Davila", este membru corespondent al Academiei Române din 2016.

Editura Amaltéa Fondată 1992
București, România

Tel.: 021 210 4555, 021 210 6522
E-mail: info@amaltea.ro

Copyright © 2024 Editura Amaltéa. Toate drepturile rezervate.