Editura Amaltea
0 produse - 0 lei Coș

DRAGOSTEA NU MOAREEroina lui Mircea Eliade face destăinuiri cutremurătoare

Număr pagini: 256 Format: 13.5 x 20.5 cm
3500 lei

Descriere

Puține opere din literatura universală tratează aceleași fapte în viziunea a doi scriitori care au fost, în același timp, protagoniștii lor.

Pentru noi, românii, romanul Maitreyi al lui Mircea Eliade a constituit, generații de-a rândul, o adevărată încântare. Cu toate acestea, puțini știu că personajul principal al cărții a trăit cu adevărat, până în 1990, în țara Vedelor și a Upanisadelor. Era fiica lui Surendranath Dasgupta, cel mai mare filosof indian, și se numea Maitreyi Devi. Tânărul Mircea Eliade avea 23 de ani când a cunoscut-o, iar ea, 16. Adolescenta scria versuri, apreciate de Rabindranath Tagore, și avea să devină o cunoscută poetă indiană.

Întâlnirea dintre Maitreyi Devi și reputatul nostru sanscritolog Sergiu Al.-George la Calcutta, în 1972, a "declanșat" scrierea unei noi cărți.

Tulburătoarea poveste de dragoste din anii `30 a primit astfel o replică magistrală de la însăși eroina ei, Maitreyi(în carte, Amrita), după 42 de ani.

Romanul-răspuns Dragostea nu moare, scris mai întâi în bengali, a fost tradus și publicat în limba engleză în 1976. Ne cufundăm, în timpul lecturii, în peisajul și în mentalitatea indiană, cu mirifica ei lume a miturilor, ritualurilor și simbolurilor.

Coloana vertebrală a cărții de față este însă relatarea cu autenticitate a celei mai mari minuni a lumii: înfiriparea sentimentului de dragoste, fericirea iubirii împărtășite și destrămarea ei. Mircea și Amrita (din Dragostea nu moare), ca și Allan și Maitreyi (din "Maitreyi"), pot sta alături de nemuritoarele cupluri Paul și Virginia, Tristan și Isolda, Romeo și Julieta.

Dragostea nu moare(1976), carte apărută până acum în limbile bengali, engleză, germană și română, nu are încă notorietatea planetară a romanului Maitreyi (1933). Ea însă înaintează triumfal pe aceeași cale regală a consacrării universale.

Maitreyi DEVI

Maitreyi Devi a fost o poetă și o romancieră născută în Bengalul de Vest. A fost fiica filosofului Surendranath Dasgupta. Versurile ei au fost elogiate de scriitorul și filosoful Rabindranath Tagore, a cărui protejată literară a fost. În 1929, Maitreyi Devi l-a întâlnit pe viitorul scriitor român Mircea Eliade, care studia pe atunci limba sanscrită cu tatăl ei. Legătura de dragoste dintre cei doi a constituit sursa de inspirație a romanului lui Mircea Eliade „Maitreyi”.  Versiunea lui Maitreyi Devi asupra întâlnirii celor doi a apărut în limba bengali, Na Hanyate (sau „Dragostea nu moare”  - tradusă în limba română)

Editura Amaltéa Fondată 1992
București, România

Tel.: 021 210 4555, 021 210 6522
E-mail: info@amaltea.ro

Copyright © 2025 Editura Amaltéa. Toate drepturile rezervate.