Editura Amaltea
0 produse - 0 lei Coș

Guardul sănătățiiÎnsemnări

Stoc epuizat

Descriere

Să purcedem ca final la o nobilă istorisire...
Am proiectat o construcție fortificată de tip culă, Cula de la Vierșani, cu turn înalt de supraveghere, meditație și creație, un adevărat bastion spiritual, în legendara regiune Gorbardia, aflată în zona de podiș de sub Munții Parâng, traversată de râul Gilort.
Făptuitorul ei, un gorbardian, este și un arcaș al specialității de medicină generală/ medicina familiei, pe care noi îl reprezentăm ca pe un genmed – mediator al generalului în câmpul determinanților, aflat în căutarea individualului. Izvoditorul împricinat este și autorul cărții Guardul Sănătății.
Zidirea noastră este realizată din vocabulele limbii române. Iată pe câteva dintre ele:
- Adevăr. Un „a” la puterea „n”: Arhanghelului lui „de-a dreptul” și cu flux arterial, pentru întreg și unitate, adecvat așteptărilor, care afirmă că albul e alb, venit din amonte, întru agapă.
- Bine. O formă a binecuvântării, de ascendență divină, care cu bucurie, dă binețe într-o bunăstare și ca un bonus personal pentru practicant. „Bine faci, bine găsești!” și „Fă binele și dă-l pe ape!”
- Cuvânt. Crainic al cunoașterii întru contemplare, creativitate și creație, catapulta cărții și culturii. Cuvântul, ca sămânță, e măreț și suveran, este stăpânul nostru din toate zilele și din toate anotimpurile.
- Drumeag. Traseu pe drumul dorului; deschidere între deal și dolină, întru dialog și discernere, sub duh și dragoste. „Drumul parcurs cu drag/ E aducător de bișleag”. Bișleag (regionalism) = bogăție (de tip voie bună), împliniri, satisfacții.”
- Gorj. Regiune de surpriză – geografică și istorică – cu piscul Mândra.

„Pictorii să ne spună cum li s-au agățat pensulele de genele Parângului și de acea lumină de aur mare care fulgeră pământul județului cu oamenii cei mai zdraveni și mai teferi la minte.
Gorjanul are stilul lui de viață, în port, în inteligență. În felul lui, fiecare gorjan are o individualitate și are – nu știu ce are – așa ceva ca un lipici al lui, o noimă de aristrocrație...”
(Tudor Arghezi)

Nota: Lucrarea se livrează doar pe bază de precomandă.

Grigore BUȘOI

Dr. Grigore Bușoi este medic în Medicină generală cu peste 20 de ani de experiență. Este primul medic român care, după anii 80 a inițiat și organizat în București conferințe anuale cu tematică de medicină de familie. În anul 1995 a înființat primul centru de formare în specialitățile medicină generală/medicină de familie cu sală de studiu și bibliotecă. Deține un brevet de invenție în tratamentul osteoporozei. A creat noi termeni medicali, precum: inexurile psihosomatice, corticoporoza, globalita, eufrenia, eusomia. Este membru fondator al Societății de Medicină Generală, în Societatea de Istoria Medicinei, membru al Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România.

Editura Amaltéa Fondată 1992
București, România

Tel.: 021 210 4555, 021 210 6522
E-mail: info@amaltea.ro

Copyright © 2025 Editura Amaltéa. Toate drepturile rezervate.