Editura Amaltea
0 produse - 0 lei Coș

Adenocarcinomul de jonctiune esogastrica

Arhiva

Descriere

Apariţia monografiei „Adenocarcinomul de joncţiune esogastrică“ se justifică din toate punctele de vedere în contextul actual al patologiei oncologice digestive şi al publicisticii medicale de specialitate.

Cancerele situate pe esofagul inferior, cardia propriu-zisă sau polul superior al stomacului erau tratate, cel puţin în ţara noastră, fie în capitolele de patologie consacrate cancerului de esofag, fie ale cancerului de stomac, când, în realitate, ele reprezintă un segment distinct al patologiei oncologice a tubului digestiv superior. Odată cu 1998, clasificarea lui Siewert şi Stein s-a impus pe plan internaţional şi tratamentul acestor cancere a reclamat o rezolvare particulară.

Incidenţa ridicată a bolii de reflux gastroesofagian şi a complicaţiei sale specifice care este metaplazia intestinală din cadrul esofagului Barrett (care la rândul său reprezintă un risc mult mai ridicat de a se transforma în adenocarcinom invaziv faţă de mucoasa obişnuită) au determinat în ultima vreme creşterea spectaculoasă către primele locuri în cadrul cancerului tubului digestiv.

Întrebarea care se pune este dacă medicina din România este pregătită pentru acest gen de patologie, atât ca dotare cu mijloace de diagnostic şi tratament, cât şi cu specialişti.

Dacă ţinem cont de faptul că majoritatea pacienţilor se prezintă într-un stadiu avansat de boală (după ce, de cele mai multe ori, au accesat diverse niveluri ale eşaloanelor medicale din ambulator şi spital!) şi că în centrele specializate în acest gen de chirurgie mortalitatea postoperatorie nu trebuie să depăşească 5%, răspunsul este, desigur, negativ.

Colectivul de autori şi colaboratori, cu experienţă în acest gen de patologie reprezentând atât Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, cât şi Spitalul Clinic „Sf. Maria“ şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei şi a ştiinţelor Biomedicale „Victor Babeş“ din Bucureşti, colaborând în cadrul unui grant de cercetare privind clinica, diagnosticul şi tratamentul acestor cancere, dar şi cu elemente de cercetare fundamentală privind markerii genetici, au elaborat o lucrare care se doreşte a fi utilă medicilor chirurgi, gastroenteorologi, internişti, anatomo-patologi, radiologi, oncologi, dar şi rezidenţilor şi studenţilor în medicină.

Silviu CONSTANTINOIU

Narcis COPCA

Sef Disciplina Chirurgie II UMF Carol Davila-Sp Clinic Sf Maria- Bucuresti .

Editura Amaltéa Fondată 1992
București, România

Tel.: 021 210 4555, 021 210 6522
E-mail: info@amaltea.ro

Copyright © 2025 Editura Amaltéa. Toate drepturile rezervate.