PROTOCOALE DE DIAGNOSTIC SI TRATAMENT IN PEDIATRIE - 2013
Descriere
Cresterea exponentiala a informatiei medicale a impus in ultimele doua decenii conceptul de evidence-based medicine.
Medicina bazata pe dovezi este un instrument care utilizeaza literatura medicala pentru raspunsul la intrebari privind beneficiile si riscurile unei strategii alternative de ingrijire in contextul asteptarilor bolnavului.
Pe baza acestui concept nou au fost elaborate ghiduri si protocoale pentru diagnostic si tratament care ofera medicului practician si pacientului recomandari argumentate stiintific pentru decizii de ingrijire in anumite circumstante clinice.
Ghidurile si protocoalele au drept scop ameliorarea asistentei medicale prin recomandarea unor metode si tehnici de ingrijire („la zi“) care s-au dovedit eficiente si descurajarea acelor metode si tehnici care nu si-au dovedit eficienta sau care pot fi nocive pentru pacient.
Aceste protocoale se adreseaza medicilor specialisti de pediatrie generala si medicilor de familie care ingrijesc copii.
Mircea Victor NANULESCU
Mircea Victor NANULESCU (n. 14 august 1940). „O personalitate de excepţie a pediatriei româneşti, un Om şi un medic deosebit, dedicat profesiei şi pacienţilor săi“ (Sorin Man, Revista Română de Pediatrie nr.1/2020), unul dintre dascălii eminenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu“ din Cluj-Napoca. Motto-ul care i-a călăuzit întreaga activitate medicală a fost cel aparţinând profesorului Iuliu Haţieganu, întemeietorul şcolii medicale clujene: „Medicina este ştiinţă şi conştiinţă“.
Între 1991 şi 2005, a fost şeful Clinicii Pediatrie III Cluj-Napoca. În 1998, a înfiinţat Colegiul de Asistenţi Medicali din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“ Cluj-Napoca, al cărui director a fost până în 2005.
A fost preşedintele Secției de Pneumologie Pediatrică a Societăţii Române de Pneumologie între anii 2003 şi 2010 și vicepreşedinte al Societăţii Române de Pediatrie, în perioada 2010 – 2014.
Prof. Dr. Mircea Victor Nanulescu a fost, alături de Prof. Dr. Eugen Pascal Ciofu şi Prof. Dr. Adrian Georgescu, unul dintre cofondatorii Conferinţei Naţionale de Pediatrie „Ghiduri şi protocoale în pediatrie“/„Urgenţe în pediatrie“/„Boli cronice în pediatrie“ (o vreme s-a optat pe alternanţa anuală a denumirii). A fost un adevărat vizionar, care a anticipat şi implementat în România medicina bazată pe dovezi, fiind fondatorul seriei de mare succes şi impact în evoluţia pediatriei româneşti „Protocoale de diagnostic şi tratament în pediatrie“, coordonând primele 4 ediţii ale ghidului: 2012, 2013, 2014 şi 2017.
Alături de Prof. Dr. Marin Burlea, a fost cofondator al „Şcolii de Vară de Pediatrie“. Sute de medici tineri, rezidenți sau tineri specialiști aflați la începutul carierei, au beneficiat de activitățile didactice și de abilitățile dobândite în cadrul atelierelor practice în cursul celor 14 ediţii pe care dânsul le-a coordonat alături de Prof. Dr. Marin Burlea.