TEAMBUILDING50 de jocuri și rolul lor în consolidarea echipei
Descriere
Pentru ca niște indivizi disparați, care poate nici nu se cunosc unii pe alții, să devină coechipieri și să participe eficient la o activitate colectivă cu un scop comun, ori pentru că într-o comunitate să apară coeziunea socială și atitudinea civică responsabilă, e necesară spargerea barierelor psihologice și a inhibițiilor naturale care despart oamenii.
Educația obișnuită acum (școală, familie) este individualistă. Școala ne învață "fiecare pentru el"; ceilalți sunt concurenți sau dușmani, și nu oportunități sau avantaje potențiale. Copiii învață să fie egoiști, iar neștiința adulților de mai târziu de a comunica și stabili relații interpersonale folositoare duce la izolare și alienare.
Jocurile de tip nou au ca rol deprinderea mecanismelor de colaborare sau de cooperare și au ca scop creșterea gradului de participare individuală în cadrul unui grup și formarea capacității de rezolvare în colectiv a unor probleme. Ele pot servi la îmbunătățirea spiritului de echipă, desființarea barierelor și stereotipurilor psihologice, creșterea încrederii în sine a participanților, creșterea tonusului și condiției fizice și mintale a jucătorilor, a solidarității și responsabilității.
Serban DERLOGEA
Șerban Derlogea a fost inginer mecanic, instructor onorific de arte marțiale: Aikido și Taijiquan și… călător pe trei continente. A scris cărți de inginerie și de sport. În prezent, Șerban Derlogea încearcă să transmită tinerilor experiența sa de viață propunând soluții neconvenționale - cum ar fi educația fizică - la problemele sociale atât de prezente.