(S)CLIPIREAO Sclipire într-o Clipire sau despre puterea cunoașterii rapide
Descriere
De ce alegem din rafturile magazinelor numai unele produse?
De ce oamenii ne plac sau ne displac din prima clipă și de câte minute și informații avem nevoie pentru a hotărî dacă merită să îi revedem și a doua oară?
De ce unii semeni de-ai noștri ne vrăjesc pur și simplu cu personalitatea lor, deși se pot dovedi mai apoi nedemni de prețuirea pe care le-o acordăm?
De câte informațîi avem nevoie pentru a ne face o părere?
(S)Clipirea va răspunde multor interogații, dezvăluindu-ne spumos, din toate punctele de vedere, puterea inconștientului adaptiv mentalului pe care îl avem la dispoziție 24 de ore, șapte zile din șapte și a primelor două clipe ale confruntării cu necunoscutul, sub toate chipurile sale, ce ne pot salva sau ne pot ruina.
Secrete nespuse vreodată despre psihicul uman, despre publicitate și ipocrizia sondajelor de piață, despre prejudecăți și despre jocurile militare ale Pentagonului sunt puse apoi în aplicare, dureros, pe viu, în punctele fierbinți ale lumii noastre contemporane. Toate aceste lucruri îti vor arăta că îti poți educa mintea și simțurile pentru a lua hotarârile cele mai bune în doar câteva clipe având încredere în valoarea cunoașterii rapide.
Ce pot spune despre Malcolm Gladwell, ceva ce nu am mai spus? El ia cele mai simple subiecte, se aruncă adânc pentru a găsi o complexitate uimitoare, simplifică constatarea, toate în timp ce ne distrează. Din momentul în care am luat această carte în mâini nu am vrut să o pun jos.
Am citit și chiar am ascultat versiunea audio de mai multe ori. Factori uimitori pe care îi uităm când facem judecăți. Provocări fascinante pentru modul în care ne confruntăm cu lumea din jurul nostru.
O carte ce merită citită de mai multe ori chiar!
Sarah CollinsMalcolm GLADWELL
“Gladwell este pentru știintele sociale ceea ce a fost Stephen Hawkins pentru teoria fizicii.” (Jill Spitznass, Portland Tribune)
Dacă Malcom Gladwell nu s-ar fi hotărât într-o bună zi să-și schimbe frizura, probabil că nu ar mai fi scris niciodată primul său bestseller. În trecerea de la un stil comun la stilul afro, scriitorul și contributorul The New Yorker a remarcat un fenomen bizar: “ Din acel moment viața mea s-a schimbat.” Plecând de la această schimbare de look, Gladwell se apleacă asupra mecanismului inconștient prin care noi ne formăm impresiile, descriind procesul prin care am făcut o alegere din fracțiunea de secundă în care am clipit. De ce alegem din rafturile magazinelor anumite produse? De ce unii semeni de-ai noștri ne vrăjesc pur și simplu cu personalitatea lor, deși se pot dovedi mai apoi nedemni de prețuirea pe care le-o acordăm? De câte informații avem nevoie pentru a ne face o părere? Un angajator își poate face o idee despre un candidat la un job în mai puțin de 30 de secunde, un expert în artă antică va recunoaște dintr-o singură privire un fals…
Plecând de la studii recente din domeniul psihologiei și neuroștiintei, pentru a demonstra că diferența între o decizie bună și una proastă nu se bazează pe volumul mare de informații, ci mai degrabă pe capacitatea noastră de a ne focusa pe detalii esențiale, Gladwell ne învață cum să luam decizii mai bune în viata de zi cu zi, la birou sau acasă.